Jonavos Raimundo Samulevičiaus progimnazija

Įrengtame moderniame mitybos kabinete gimsta tik patys skaniausi patiekalai

  • Paskelbė : Lina Korsakienė
  • Paskelbta: 2025-11-25
  • Kategorija: Aktualijos

Dalyvaudami Tūkstantmečio mokyklų pažangos programoje, siekiame ugdymo proceso kokybės, mokinius įtraukdami ne tik į įvairias kūrybines, patyrimines bei praktines veiklas, tačiau tobulindami jų dalykines kompetencijas, bendravimo, bendradarbiavimo įgūdžius, įgyvendinant naujas iniciatyvas pilnai atnaujintuose technologijų kabinetuose. Šį kartą norime pasidžiaugti moderniai įrengtu mitybos kabinetu, kuriame gimsta ne tik patys skaniausi, įmantriausi receptai, bet ir atgaivinami seni, tradiciniai patiekalai.

Skryliai- senovinis aukštaitiškas miltinis patiekalas dar vadinamas "lazankėmis". Šis patiekalas gaminamas iš kvietinių, ruginių bei grikinių miltų. Kiekviena šeimininkė skrylius gamina bei pateikia skirtingai, tačiau neabejotinai jie yra laikomi įsimintiniausiu vaikystės patiekalu, kurį gamina močiutės, mamos. Tai patvirtina 8d klasės mokinys Kajus Balandis su klasės draugais dalindamasis skaniausiu mamos gaminamo patiekalo, skrylių, receptu.

Beje ar žinojote, kad skrylių receptą iš Italijos į Lietuvą atvežė XVI a. italų kilmės Žygimanto Senojo žmona Bona Sforza. Kviečiame ir Jus pasigaminti skrylius, kuriems reikės:

3 stiklinių miltų, 1 stiklinės vandens, 1 kiaušinio, šiek tiek druskos. Viską sudedame į dubenį ir išminkome. Gautą tešlą padaliname į tris lygias dalis, pabarstome miltais ir plonai iškočiojame. Supjaustome rombais. Dedame virti į pasūdytą vandenį bei verdame 7-8 min. „Jų svarbu nepervirti, nes kaip ir švieži makaronai, jie verda labai trumpai, – sako Kajaus mama ir tikina: šis patiekalas – tikras namų virtuvės skanėstas, gardinamas sviestu, grietine, o kas mėgsta ir rūkytais spirgučiais. Skanaus!

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas